Het Amerikaanse ministerie van Justitie klaagt Apple aan omdat het techconcern zijn macht op de markt voor smartphones zou misbruiken. Volgens aanklagers in de Verenigde Staten beperkte de maker van iPhones de toegang tot technologie in die telefoons voor ontwikkelaars van concurrerende producten. Daarmee vestigde Apple een monopolie dat gebruikers van de smartphones op extra hoge kosten jaagt, stelt minister van Justitie Merrick Garland.

Volgens de aanklacht beperkt Apple de toegang tot bepaalde hardware en software in de iPhones. Eerder klaagde de fabrikant van smart-trackers Tile al dat het amper mogelijk was om de eigen producten te koppelen aan de iPhone. Jaren later ontwikkelde Apple zelf de vergelijkbare AirTags, die je bijvoorbeeld aan sleutels kunt hangen om ze via de smartphone terug te vinden.

Apple verwerpt de aanklacht en noemt die zowel “feitelijk als volgens de wet” fout. “Deze aanklacht bedreigt ons en de principes die Apple onderscheiden. Als die slaagt, zou het ons vermogen beperken om de soort technologie te ontwikkelen die mensen van Apple verwachten, waar hardware, software en diensten op elkaar inspelen.”

“Consumenten zouden geen hogere prijzen moeten betalen omdat bedrijven de antitrustwetten schenden”, zei Garland in een verklaring. “Als er geen kritiek wordt geleverd, zal Apple doorgaan met het versterken van zijn monopolie op smartphones.”

Apple moet in EU meer keuze bieden voor betaalsystemen

In de Europese Unie is Apple sinds kort verplicht om ontwikkelaars van apps meer keuze te bieden. Volgens de nieuwe ingevoerde Wet op Digitale Markten gaan voor techbedrijven met zeer veel macht, zoals Apple, strengere regels gelden om eerlijke concurrentie in stand te houden.

Apple heeft ook de toegang tot een chip in de iPhone beperkt die contactloze betalingen mogelijk maakt. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld creditcards alleen aan de iPhone worden toegevoegd met Apple Pay, de eigen betaaldienst van Apple.

Ook heeft Apple kritiek gekregen op iMessage, de berichtendienst die alleen werkt op Apple-toestellen. De techgigant heeft lang gezegd dat het toegang tot bepaalde gebruikersdata en hardware voor andere ontwikkelaars heeft beperkt om privacy- en veiligheidsredenen.

LEES OOK: De EU legt nieuwe mededingingsregels op aan Apple: dit verandert er voor jou als je apps op je iPhone gebruikt